Engelsk (A) Tysk (A) Latin (C)

Kan du lide sprog? Interesserer du dig for kultur, litteratur og medier? Er du engageret i tidens store (og små) samfundsspørgsmål? Har du lyst til at kommunikere med andre mennesker og blive klogere på verden? Og vil du forstå internationale emner som Brexit, migration, og hvorfor Donald Trump blev præsident i USA?

Så er den her studieretning et oplagt valg.

Du kommer bl.a. til at arbejde med Tysklands rolle som europæisk stormagt. Du får indblik i andre kulturer. Du kommer ud i krogene af det tyske sprog og får lov til at boltre dig med litterære sværvægtere som Shakespeare, Goethe og Hemingway.

I en stadig mere globaliseret verden vokser behovet hele tiden for dygtige sprogfolk med samfundsmæssig indsigt. Med lige dele fish’n’chips og currywurst er studieretningen derfor et perfekt springbræt til en uddannelse inden for sprog og litteratur. Eller måske et internationalt job som korrespondent, kommunikationsrådgiver eller tolk. Mulighederne er mange.

Engelsk (A): I engelsk arbejder du både mundtligt og skriftligt, så du bliver god til at kommunikere og begå dig globalt. Du lærer også om kultur, historie og samfundsforhold i engelsksprogede lande. Hvorfor mener nogle briter fx, at de vil klare sig bedre uden for EU? Hvorfor er Trump mindre populær i Europa end i USA? Hvordan har de sociale medier skabt fundamentet for fake news? Og hvorfor er Shakespeares værker stadig lige interessante og relevante efter 400 år?

Tysk (A): I tysk arbejder du med både sprog, kultur, historie og samfundsforhold. Målet er, at du skal kunne tale, skrive og forstå moderne tysk, og at du bliver klogere på, hvordan et sprog fungerer. Emnerne spænder vidt og kan være alt fra krimier, terror, grænser, identitet, nazisme og fodbold til Rødhætte og Rammstein. Du kommer også til at læse små bidder af verdenslitteraturen, fx Goethe og Kafka. Alt sammen for at gøre dig klogere på verden, på Europa – og på dig selv.

Latin (C): Latin er grundlaget for de romanske sprog og giver dig derfor nøglen til at forstå andre sprogfag. Du kommer bl.a. til at arbejde med lettere latinske tekster med fokus på oversættelse og analyse, ligesom romersk historie og kunst indgår i undervisningen.

*) Hvis du i løbet af 1.g får smag for latin og vil gøre studieretningen endnu mere sproglig, kan du fortsætte med latin i 2.g i stedet for at få kemi (C).

Eksempler på aktiviteter og tværfaglige emner:

    Storbyliv og ungdomskultur i Danmark og Tyskland 

    Tysklands rolle i EU

    Samarbejde med partnerskoler i Tyskland

    Workshops med studerende fra School of Business and Social Sciences (BSS) under Aarhus Universitet

    Studietur til Hamborg

Videregående uddannelser
Ved at klikke her kan du se hvilke videregående uddannelser denne studieretning giver adgang til. Bemærk at 2. fremmedsprog ikke er valgt på siden.

Valgfag
I løbet af studieretningsforløbet vil der for alle elever være et valgfag i 2g. For elever, der har valgt et fortsættersprog, vil der være endnu et valgfag i 3g. Elever, der har valgt en ikke naturvidenskabelig studieretning, skal i 3g også opgradere et af de naturvidenskabelige fag fra C til B-niveau.

Som valgfag i 2g udbydes følgende fag:
Fysik B, Samfundsfag B, Billedkunst B, Mediefag B, Lydproduktion C, Dramatik C, Design og arkitektur C, Erhvervsøkonomi C og Informatik C

Det er også muligt at vælge Filosofi B eller Psykologi B. Disse fag afsluttes først i 3g og dermed er der ikke et valgfag i 3g.

Som valgfag i 3g forventer vi at udbyde følgende fag:
Samfundsfag A, Kemi A, Fysik A, Matematik A, Tysk fortsætter A, Fransk fortsætter A, Engelsk A, Religion B, Idræt B, Dramatik B, Design og arkitektur B, Innovation C, Astronomi C, Filosofi C, Psykologi C og Latin C

Et valgfag på A-niveau kræver, at man har haft faget på B-niveau, og et valgfag på B-niveau kræver, at man har haft faget på C-niveau.