Elev vinder Novozymes´ pris

Josephine Lundby fra 3.z har med sit projekt Cøliaki vundet Novozymes Rejselegat (ændret til 10.000 kr. pengepræmie og en uges studieophold på Novozymes laboratorier).

Novozymes sponsorerer et to ugers ophold på et af sine forskningscentre uden for Danmark, fx Brasilien, Japan, Kina eller USA, Her vil den studerende få muligheden for at arbejde med dygtige forskere.

Begrundelse:
Josephine Lundby formidler her en virkelig exceptionelt velskrevet opgave på et detaljeret og højt forståeligt niveau. Josephine mestrer meget sikkert, at formidle et meget kompliceret materiale samt fortolke komplicerede videnskabelige artikler og resultater på højt niveau.


Beskrivelse af projektet
Josephine beskriver sit projekt således: "Cøliaki (også kaldet glutenallergi) er en kronisk sygdom i tyndtarmen, hvor kroppen begynder at angribe sig selv, så tarmvævet i tyndtarmen ødelægges. Dette sker når cøliakipatienten spiser gluten. Gluten er et protein i bl.a. hvede, dvs. der er gluten i rigtig meget af den mad vi spiser, f.eks.;  brød, kage, øl, pasta osv.

Mit Unge Forskere projekt undersøger og beskriver sygdommen. Projektet er til dels en formidlingsopgave, og der forsøges at udrydde nogle af de mange misforståelser og fordomme der findes omkring gluten og glutenallergi.

Desuden kommer projektet med nogle bud på hvilke videnskabelige undersøgelser, man kan foretage for at blive klogere på, hvorfor sygdommen opstår. Det er netop noget af det man ikke ved i dag - man ved simpelthen ikke, hvorfor nogle mennesker får cøliaki, mens andre ikke gør. Forhåbentlig kan en øget forståelse for hvorfor sygdommen opstår lede til en bedre behandling af sygdommen. Den eneste behandling der findes idag er nemlig en streng, livsvarig glutenfri diæt, hvilket i praksis er næsten umuligt at følge 100%. "

 

Klik her og læs mere om Unge Forskere.

Josephine ses på billedet som nr. 2 fra højre.

Tilbage